Cydrowe smaki

Cydrowa czekolada na gorąco

Przepis podajemy za Leigh Ann z deszczowego Oregonu. Paskudna zima i chłodna wiosna to tam normalne. Dla amatorów czekolady i korzennych zapachów – ideał na chłodny dzień. Ciepły, aksamitny napój cudowny w smaku i łatwy w przygotowaniu – tylko 5 minut. 

Użyjemy cydru z cynamonem, białej czekolady (warto zadbać o prawdziwą !), śmietany kremówki i proszku albo cukru waniliowego (jeśli wolicie słodko).  

Składniki: 

  • 500 ml cydru z przyprawami korzennymi np. Dobroński z cynamonem
  • 60 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru/proszku waniliowego
  • 180 ml (3/4 szklanki)  śmietanki kremówki
  • bita śmietana
  • cynamon mielony

Przygotowanie:

Cydr wlać do rondelka. Podgrzewać przez  4-5 minut na wolnym ogniu. Dodać pokruszoną białą czekoladę, wanilię i śmietankę. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Przelać do szklanek i udekorować bitą śmietaną i szczyptą cynamonu.

Uwaga: - jeżeli nie ma w sklepie korzennego cydru, nada się inny słodki, np. Circus Sweet Dancer i cynamon w proszku.