Cydrowe smaki

Polędwiczki z indyka duszone w cydrze z porami i grzybami

600 g polędwiczek z indyka

330 ml wytrawnego cydru np. Circus Cider StrongmanChyliczki Stary SadTradycyjny z Trzebnicy 

500 g pieczarek (podgrzybki - w sezonie)

2 pory

śmietana 12%

masło

bulion warzywny

sól

pieprz

świeża natka pietruszki 

 

1. Rozgrzewamy dużą patelnię, dodajemy masło i smażymy oczyszczony, pokrojony w plasterki por. 

2. Doprawiamy indyka solą, pieprzem i tymiankiem i smażymy w rondlu. 

3. Przekładamy pora do miski i smażymy pokorojone w cząstki grzyby.

4. Do rondla z indykiem przekładamy pora i grzyby, zalewamy cydrem oraz bulionem i zagotowujemy.

5. Lekko studzimy i dodajemy śmietanę.

6. Podajemy dekorując listkami świeżej natki.