Cydrowe smaki

Obłędny grzany cydr

Przepis podajemy za Agnieszką Skupieńską (2drink.pl), która nie pozostawia wątpliwości:

„Grzany cydr to strzał w dziesiątkę – dla mnie jest o niebo lepszy od grzanego wina! Ciepły, bardzo mocno aromatyczny, pachnący jesiennymi przyprawami korzennymi, słodziutki… Idealny – taki grzany cydr mogłabym pić codziennie. Grzane piwo się do niego nie umywa, nawet dobre grzane piwo z przyprawami :)”

Składniki: 

  • 500 ml cydru np. Circus Cider, Dobroński
  • 1 plasterek skórki pomarańczowej (spory, około 2×10 cm)
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka brązowego cukru (demerara)
  • 2 goździki
  • 2 plasterki jabłka do dekoracji

Uwaga dla miłośników szarlotki z cynamonem:  można użyć cydr Dobroński z cynamonem, będzie ostrzejszy.

Przygotowanie:

Cydr wlać do rondelka, dodać cynamon, cukier, skórkę pomarańczową oraz goździki. Podgrzewam przez około 15 minut na wolnym ogniu (jak się zagotuje – trudno).

Wyjąć skórkę pomarańczową, goździki. Przelać do szklanek i udekorować plasterkiem jabłka i laską cynamonu.