Przepis podajemy za Agnieszką Skupieńską (2drink.pl), która nie pozostawia wątpliwości:
„Grzany cydr to strzał w dziesiątkę – dla mnie jest o niebo lepszy od grzanego wina! Ciepły, bardzo mocno aromatyczny, pachnący jesiennymi przyprawami korzennymi, słodziutki… Idealny – taki grzany cydr mogłabym pić codziennie. Grzane piwo się do niego nie umywa, nawet dobre grzane piwo z przyprawami :)”
Składniki:
Uwaga dla miłośników szarlotki z cynamonem: można użyć cydr Dobroński z cynamonem, będzie ostrzejszy.
Przygotowanie:
Cydr wlać do rondelka, dodać cynamon, cukier, skórkę pomarańczową oraz goździki. Podgrzewam przez około 15 minut na wolnym ogniu (jak się zagotuje – trudno).
Wyjąć skórkę pomarańczową, goździki. Przelać do szklanek i udekorować plasterkiem jabłka i laską cynamonu.