W czasach dyliżansów każdy zajazd na Dzikim Zachodzie serwował latem cydr a zimą flip czyli kogel-model dla dorosłych, najlepszy na cydrze. Za monografią Dni dyliżansów i zajazdów podajemy klasyczny przepis na rozgrzewający eliksir dla każdego, także dla wegetarian (nie zawiera żółci bydlęcej ;)
Wykonanie proste, do podgrzania zamiast pogrzebacza wystarczy zwykły rondelek.
Składniki na 1 litr flipa:
1 rozpalony pogrzebacz, bez popiołu
1/2 łyżeczki startej suchej skórki z cytryny
1/2 łyżeczki startego imbiru
3-4 jajka
110 g cukru trzcinowego
30 ml rumu lub brandy
1 litr półsłodkiego cydru np. Circus Cider, Dobroński
Wymieszaj skórkę z cytryny z imbirem. Postaw cydr w rondlu na wolny ogień, nie dopuść do wrzenia.
Do dzbanka wbij całe jajka, dosyp cukier, imbir i skórkę z cytryny, utrzyj i dodaj rumu.
Kiedy cydr będzie bliski wrzenia, wlej do dzbanka z masą jajeczną i przelewaj z jednego naczynia do drugiego,aż składniki wymieszają się na gładką emulsję. Otrzymasz tzw. jard flaneli.
Mieszanina wychłodzi się, więc żeby podgrzać włóż do dzbanka rozpalony pogrzebacz.
Na zdrowie!