Cydrowe smaki

Flip „Nienawistna ósemka”

W czasach dyliżansów każdy zajazd na Dzikim Zachodzie serwował latem cydr a zimą flip czyli kogel-model dla dorosłych, najlepszy na cydrze. Za monografią Dni dyliżansów i zajazdów podajemy klasyczny przepis na rozgrzewający eliksir dla każdego, także dla wegetarian (nie zawiera żółci bydlęcej  ;)

Wykonanie proste, do podgrzania zamiast pogrzebacza wystarczy zwykły rondelek.

   

Składniki na 1 litr flipa:

1 rozpalony pogrzebacz, bez popiołu

1/2 łyżeczki startej suchej skórki z cytryny 

1/2 łyżeczki startego imbiru 

3-4 jajka

110 g cukru trzcinowego

30 ml rumu lub brandy

1 litr półsłodkiego cydru np. Circus Cider, Dobroński

 

Wymieszaj skórkę z cytryny z imbirem. Postaw cydr w rondlu na  wolny ogień, nie dopuść do wrzenia.
Do dzbanka wbij całe jajka, dosyp cukier, imbir i skórkę z cytryny, utrzyj i dodaj rumu.
Kiedy cydr będzie bliski wrzenia, wlej do dzbanka z masą jajeczną i przelewaj z jednego naczynia do drugiego,aż   składniki wymieszają się na gładką emulsję. Otrzymasz tzw. jard flaneli.
Mieszanina wychłodzi się, więc żeby podgrzać włóż  do dzbanka rozpalony pogrzebacz.

Na zdrowie!