Cydrowe smaki

Polędwiczki z indyka duszone w cydrze z porami i grzybami

600 g polędwiczek z indyka 330 ml wytrawnego cydru np. Circus Cider Strongman, Chyliczki Stary Sad, Tradycyjny z Trzebnicy  500 g pieczarek (podgrzybki - w sezonie) 2 pory śmietana 12% masło bulion warzywny sól pieprz świeża natka pietruszki    1. Rozgrzewamy dużą patelnię, dodajemy masło i smażymy oczyszczony, pokrojony w plasterki por.  2. Doprawiamy indyka solą, pieprzem i tymiankiem i smażymy w rondlu.  3. Przekładamy pora do miski i smażymy pokorojone w cząstki grzyby. 4...
CZYTAJ DALEJ

Cydrowa czekolada na gorąco

Przepis podajemy za Leigh Ann z deszczowego Oregonu. Paskudna zima i chłodna wiosna to tam normalne. Dla amatorów czekolady i korzennych zapachów – ideał na chłodny dzień. Ciepły, aksamitny napój cudowny w smaku i łatwy w przygotowaniu – tylko 5 minut.  Użyjemy cydru z cynamonem, białej czekolady (warto zadbać o prawdziwą !), śmietany kremówki i proszku albo cukru waniliowego (jeśli wolicie słodko).   Składniki:  500 ml cydru z przyprawami korzennymi np...
CZYTAJ DALEJ

Obłędny grzany cydr

Przepis podajemy za Agnieszką Skupieńską (2drink.pl), która nie pozostawia wątpliwości: „Grzany cydr to strzał w dziesiątkę – dla mnie jest o niebo lepszy od grzanego wina! Ciepły, bardzo mocno aromatyczny, pachnący jesiennymi przyprawami korzennymi, słodziutki… Idealny – taki grzany cydr mogłabym pić codziennie. Grzane piwo się do niego nie umywa, nawet dobre grzane piwo z przyprawami :)” Składniki:  500 ml cydru np...
CZYTAJ DALEJ

Chuck Pucker Drink

Od czasów Wojny Secesyjnej tradycja nieco osłabła na rzecz mocniejszych trunków, ale Samuel L. Jackson przechowuje sentyment do cydru. Oto jego ulubiony przepis na koktajl jabłkowy.Chuck Pucker Drink 30 ml likieru DeKuyper Sour Apple Pucker 1 butelka półwytrawnego cydru np. Circus Strongman 1 zielone jabłko   Wlej cydr i likier do wysokiej szklanki z lodem. Jabłko pokrój w półplasterki, usuń gniazdo nasienne i dodaj. Zamieszaj delikatnie i podawaj...
CZYTAJ DALEJ

Flip „Nienawistna ósemka”

W czasach dyliżansów każdy zajazd na Dzikim Zachodzie serwował latem cydr a zimą flip czyli kogel-model dla dorosłych, najlepszy na cydrze. Za monografią Dni dyliżansów i zajazdów podajemy klasyczny przepis na rozgrzewający eliksir dla każdego, także dla wegetarian (nie zawiera żółci bydlęcej  ;) Wykonanie proste, do podgrzania zamiast pogrzebacza wystarczy zwykły rondelek...
CZYTAJ DALEJ