Newsy

Tuż za progiem - nowy konkurs w Europie

Nordic and Baltic Cider Awards 2023 to druga edycja norweskiej inicjatywy cydrowej. Nie trzeba przypominać, że  Norwegia to kraj nie tylko bogaty, ale też sensownie poukładany. Ropa naftowa nie zalała Norwegom mózgów i realizują swój rozwój także w tak nieoczywistych kierunkach jak przetwórstwo jabłek...
CZYTAJ DALEJ

Wine & Spirit w Londynie znowu owocowy

Potężny konkurs International Wine & Spirit Competition po raz drugi w swojej 52-letniej historii oceni cydry i wina owocowe...
CZYTAJ DALEJ

Jabłko i cydr w kuchni polskiej

Zbliża się pora obfitości świeżych jabłek, więc przypominamy, że miejsce jabłka jest w kuchni! Opowieść o chłodniku jabłkowym, kaczce z jabłkami, chutneyu jabłkowym i cydrze w barze sałatkowym w Hiltonie na Florydzie zafundował nam juror kulinarny Dariusz Wójcik. Przede wszystkim jestem kucharzem, mówi o sobie ten niestrudzony edukator i animator kultury kulinarnej, obywatel świata, który wybrał sobie królewski Sandomierz na siedzibę...
CZYTAJ DALEJ

Polski cydr na IWSC 2021

Czy bilety na Wimbledon są drogie? Jedni mówią – okropnie drogie! Inni – od kogo można kupić bilet na mecz Hurkacza? A właściwie to po co Hurkacz tam jeździ? W Powsinie też jest kort. Jest chyba tylko jedna istotna różnica – za wygraną w Powsinie nikt nie płaci. My w Cydreo.pl brzydzimy się sportem zawodowym i wszystkim, co przynosi mamonę, ale jakoś mało kto podziela nasze szlachetne uczucia...
CZYTAJ DALEJ

Polski cydr na Wine & Spirit 2021

Czekaliśmy niecierpliwie na ogłoszenie wyników pierwszego konkursu cydrowego pod egidą International Wine & Spirit Competition w Londynie.  Warto było - mamy trzy medale, trzy kolory! Cydr Chyliczki trzykrotnie na pudle: Lodowa Beczka złoto, Kronselka srebro, Czarny Sad brąz. Osiągnięcie jest tym cenniejsze, że Lodowa Beczka z Chyliczek uzyskała 97 punktów na 100. Tylko jeden konkurent, zwycięzca klasyfikacji generalnej zdobył tyle...
CZYTAJ DALEJ