Cydrowe smaki

Małże w wytrawnym cydrze

Składniki:

1 kg małży 

200-250 ml cydru wytrawnego   np. (Cydr Chyliczki, Cydr Ignaców)

2 szalotki

1 marchewka

1 gałązka świeżego tymianku

2 łyżka masła

1 łyżka oliwy

świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

2 liście laurowe

pęczek natki pietruszki, posiekanej

 

1. Szalotkę i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Małże  staranie oczyścić z wąsów i narośli szczoteczką lub ostrą gąbką. Otwarte i połamane muszle wyrzucić.

2. W głębokim garnku roztopić masło dodać odrobinę oliwy i podsmażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli, a marchewka zmieni kolor. W trakcie smażenia dodać liście laurowe, świeżo mielony pieprz i gałązkę tymianku.

3. Wlać cydr, dodać połowę posiekanej natki i całość zagotować. Po minucie wrzucić oczyszczone małże, garnek przykryć pokrywką i na silnym ogniu gotować przez 3-4 minuty kilkukrotnie potrząsając garnkiem. Zdjąć pokrywkę i gotować kolejne 2-3 minuty na średnim ogniu, często mieszając.

4. Po ugotowaniu przełożyć małże wraz z sosem do wazy i posypać pozostałą natką. Małże, które się nie otworzyły należy wyrzucić. 

5. Podawać z grillowaną bagietką lub ciabattą.