Składniki:
1 kg małży
200-250 ml cydru wytrawnego np. (Cydr Chyliczki, Cydr Ignaców)
2 szalotki
1 marchewka
1 gałązka świeżego tymianku
2 łyżka masła
1 łyżka oliwy
świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
2 liście laurowe
pęczek natki pietruszki, posiekanej
1. Szalotkę i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Małże staranie oczyścić z wąsów i narośli szczoteczką lub ostrą gąbką. Otwarte i połamane muszle wyrzucić.
2. W głębokim garnku roztopić masło dodać odrobinę oliwy i podsmażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli, a marchewka zmieni kolor. W trakcie smażenia dodać liście laurowe, świeżo mielony pieprz i gałązkę tymianku.
3. Wlać cydr, dodać połowę posiekanej natki i całość zagotować. Po minucie wrzucić oczyszczone małże, garnek przykryć pokrywką i na silnym ogniu gotować przez 3-4 minuty kilkukrotnie potrząsając garnkiem. Zdjąć pokrywkę i gotować kolejne 2-3 minuty na średnim ogniu, często mieszając.
4. Po ugotowaniu przełożyć małże wraz z sosem do wazy i posypać pozostałą natką. Małże, które się nie otworzyły należy wyrzucić.
5. Podawać z grillowaną bagietką lub ciabattą.