Znakomity, orzeźwiający cydrowy long drink na 6 osób. Idealny jako aperitif. Trzeba go przygotować tuż przed podaniem, żeby lód się nie rozpuścił.
Dzban napełnij częściowo kruszonym lodem, wmieszaj skórkę cytryny i plasterki pomarańczy. Dodaj sherry, koniak, curacao, amaretto, dobrze wymieszaj. Wlej cydr i delikatnie zamieszaj. Podawaj w schłodzonych wysokich szklankach, z kawałkami cytrusów i plasterkami ogórka.
Skórka z 1 cytryny
Plasterki pomarańczy
5 miarek /120 ml jasnego wytrawnego sherry (sherry fino)
3 miarki/4.5 łyżki stołowej koniaku/dobrego brandy
3 miarki/4.5 łyżki stołowej białego curacao
2 miarki/3 łyżki stołowe amaretto
600 ml mocnego wytrawnego cydru (np. Cydr Chyliczki, Cydr Ignaców)