Jabłka z cukrem karmelizujemy na stopionej wcześniej połowie masła. Gotowe przekładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową, dla utrzymania ciepła. Na tej samej patelni smażymy piersi z kaczki obtoczone w soli i pieprzu do momentu, aż będą miały złoty kolor. Następnie przekładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180° C i pieczemy ok. 12 minut. W międzyczasie przygotowujemy czerwoną kapustę. Resztę masła topimy i smażymy na nim kapustę z czosnkiem przez ok. 2 minuty. Dodajemy do niej cydr i bulion z kurczaka. Gotujemy 10 minut, aż kapusta zmięknie i płyn odparuje. Dodajemy orzeszki pinii, kminek i szczypiorek. Skarmelizowane jabłka i kapustę umieszczamy na talerzu kładąc na nie grubo pokrojone kawałki kaczki. Polewamy cydrowym sosem pozostałym na patelni.
Składniki:
100g masła
1 zielone jabłko
2 łyżeczki cukru
4 (około 200g) filety z piersi kaczki
1/2 drobno rozdrobnionej czerwonej kapusty
4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1 butelka (275 ml) Cydru Melimelum
1/2 szklanki (125ml) bulionu z kurczaka
1/2 szklanki grubo posiekanych orzeszków pinii
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka kminku
Szczypiorek
Sól, pieprz