4 gruszki
150 g cukru
1 cytryna
1 pomarańcza
1 laska wanilii
kilka goździków
500 ml – wytrawnego cydru np. Circus Cider Strongman, Chyliczki Stary Sad, Tradycyjny z Trzebnicy
1. Do garnka wsypać cukier, dodać wyciśnięty sok z cytryny i sok z pomarańczy. Następnie dodać przeciętą wzdłuż na pół laskę wanilii oraz goździki.
2. Gruszki obieramy ze skór i wyjmujemy gniazda nasienne, starając się nie przepołowić gruszek.
3. Wlewamy cydr - powinien całkowicie zakryć owoce. Doprowadzić niemal do wrzenia, następnie podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu przez 30-50 minut, aż gruszki zmiękną (nie mogą się rozgotować - czas może się znacznie różnić w zależności od stopnia dojrzałości owoców).
4. Wyjmujemy gruszki, a sos gotujemy dalej aż zgęstnieje. Gruszki podajemy polane gorącym sosem.