Cydrowe smaki

Gruszki w wytrawnym cydrze

 4 gruszki

 150 g cukru

 1 cytryna

 1 pomarańcza

 1 laska wanilii

 kilka goździków 

 500 ml – wytrawnego cydru np. Circus Cider StrongmanChyliczki Stary Sad, Tradycyjny z Trzebnicy 

 

 

1. Do garnka wsypać cukier, dodać wyciśnięty sok z cytryny i sok z pomarańczy. Następnie dodać przeciętą wzdłuż na pół laskę wanilii oraz goździki.  

2. Gruszki obieramy ze skór i wyjmujemy gniazda nasienne, starając się nie przepołowić gruszek.

3. Wlewamy  cydr - powinien całkowicie zakryć owoce. Doprowadzić niemal do wrzenia, następnie podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu przez 30-50 minut, aż gruszki zmiękną (nie mogą się rozgotować - czas może się znacznie różnić w zależności od stopnia dojrzałości owoców).

4. Wyjmujemy gruszki, a sos gotujemy dalej aż zgęstnieje. Gruszki podajemy polane gorącym sosem.