Pół-miękki ser z krowiego mleka. Kształt – kwadratowy, jasna, słomkowa lub w kolorze ochry, myta skórka. Pochodzenie: Bretania, Francja.
Bretońska tradycja serowarska jest stosunkowo krótka i wiele zawdzięcza Rewolucji Francuskiej. Młody ksiądz z Wandei, uciekając od gilotyny dotarł na kraj świata, do Nantes. Przyniósł sekret mnichów, którzy przed wiekami wynaleźli śmierdzący ser. W efekcie wprowadził Bretończyków do ogrodu rozkoszy ziemskich. Na pamiątkę została nazwa - proboszcz z Nantes, w skrócie Nantais .
To mały kleisty serek z ostro, drożdżowo pachnącą skórką. Środek jest zmysłowy, kremowy, o smaku wędzonego boczku, pikantny w końcówce. To wycieczka do krainy mocnych doznań, więc przyda się towarzystwo wyrazistego, wytrawnego cydru, czyli chistr. Świetnie sprawdzi się też nasz Cydr z Wielkopolski albo Circus Cider Strongman.
A do tego bretońska oda do cydru w wykonaniu Alana Stivella.