Pół-miękki, niepasteryzowany ser z krowiego mleka. Kształt – okrągły, brązowa, myta skórka z niewielką białą i niebieskawą pleśnią.
Pochodzenie: Normandia, Francja.
Apelacja Livarot leży w departamencie Calvados, wśród cydrowych sadów.
Ten gładki ser, o sprężystej konsystencji, jest regularnie myty podczas dojrzewania, aby wspomóc rozwój pomarańczowej pigmentacji. Naturalny barwnik annato, używany do mycia, łagodzi nadmiernie ostry zapach. W smaku ciężki, z pikantnym finiszem. Doskonały w towarzystwie krzepkiego, wytrawnego cydru (np. Czarny Ignac, Circus Cider Strongman)
Jedyny chyba pułkownik wśród serów – krążki tradycyjnie owijano szorstkimi liśćmi turzycy, na podobieństwo oficerskiego kepi. Wypracowany w lokalnych klasztorach, dzisiaj produkowany jest głównie w dużych serowarniach pod czujnym nadzorem urzędników AOC.