2 polędwiczki wieprzowe
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
250ml cydru wytrawnego (Chyliczki, Ignaców, Tradycyjny z Trzebnicy)
3 jabłka (kwaśne i twarde)
brązowy cukier
sól, pieprz
swieży tymianek (opcjnalnie)
Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon i pokroić na plastry o grubości ok.1,5 cm. Rozbić delikatnie dłonią, oprószyć solą i pieprzem.
Jabłka pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Następnie obtoczyć w brązowym cukrze i włożyć na patelnię uprzednio roztapiając na niej łyżkę masła. Karmelizować do zrumienienia, z obu stron. Przełożyć na talerz.
Na dużej patelni roztopić 1 łyżkę masła z 1 łyżką oleju. Włożyć polędwiczki, smażyć przez około 2 minuty z każdej strony. Wlać cydr i gotować przez chwilę, aż alkohol odparuje. Przykryć patelnię i dusić na małym ogniu, aż polędwiczki będą miękkie. Jeśli płyn za bardzo odparuje, dolać cydru. Przed podaniem posypać świeżym tymiankiem.
Podawać z karmelizowanymi jabłkami i pieczonymi ziemniakami.