2 pstrągi patroszone
200 ml wytrawnego cydru np. Chyliczki, Ignaców, Tradycyjny z Trzebnicy
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
1 pęczek świeżej kolendry
1 cytryna
50 g masła
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni z funkcją termobiegu.
2. Cytrynę sparzyć i podzielić na 8 części. Czosnek pokroić na plasterki.
3. Ryby umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie naciąć skórę i w nacięcia włożyć masło, kawałki cytryny i plasterki czosnku
4. W naczyniu żaroodpornym umieścić ryby, do środka każdej włożyć po jednej gałązce rozmarynu, liście kolendry, cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Przykryć papierem do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika.
5. Piec ok. 30 min, w trakcie pieczenia wlać cydr i dodać resztę masła. 10 min przed końcem pieczenia zdjąć papier do pieczenia.
6. Przed podaniem udekorować pozostałymi liśćmi kolendry i świeżą cytryną
7. Ryby można podać z sałatą i ciepłym pieczywem czosnkowym.