Cydrowe smaki

Pieczony pstrąg w sosie cydrowo-maślanym

 

2 pstrągi patroszone

200 ml wytrawnego cydru np. Chyliczki, Ignaców, Tradycyjny z Trzebnicy 

2 gałązki świeżego rozmarynu

2 ząbki czosnku

1 pęczek świeżej kolendry

1 cytryna

50 g masła

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

 

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni z funkcją termobiegu.

2. Cytrynę sparzyć i podzielić na 8 części. Czosnek pokroić na plasterki. 

3. Ryby umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie naciąć skórę i w nacięcia włożyć masło, kawałki cytryny i plasterki czosnku

4. W naczyniu żaroodpornym umieścić ryby, do środka każdej włożyć po jednej gałązce rozmarynu, liście kolendry, cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Przykryć papierem do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika.

5. Piec ok. 30 min, w trakcie pieczenia wlać cydr i dodać resztę masła. 10 min przed końcem pieczenia zdjąć papier do pieczenia. 

6. Przed podaniem udekorować pozostałymi liśćmi kolendry i świeżą cytryną

7. Ryby można podać z sałatą i ciepłym pieczywem czosnkowym.