Cydrowe smaki

Krewetki smażone z chorizo w cydrze

 

16-20 krewetek tygrysich surowych

40 g kiełbasy chorizo

100 ml cydru wytrwanego np. Chyliczki, Tradycyjny z Trzebnicy, Ignaców

40 g masła

2 ząbki czosnku

pęczek pietruszki

cytryna

 

1. Siekamy czosnek i natkę, a kiełbasę kroimy w plasterki.

2. Na patelni podgrzewamy  połowę masła,  wkładamy plasterki chorizo  i smażymy przez minutę, wrzucamy czosnek i smażymy jeszcze poł minuty. Następnie dodajemy krewetki i smażymy przez minutę z jednej strony.

3. Wlewamy cydr, zwiększamy ogień i odparowujemy.  Zmniejszamy ogień do średniego, krewetki przewracamy na drugą stronę i smażymy przez 1 minutę .

4. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, resztę masła roztopiamy i odstawiamy z ognia. Doprawiamy cytryną i podajemy z kawałkami bagietki.