16-20 krewetek tygrysich surowych
40 g kiełbasy chorizo
100 ml cydru wytrwanego np. Chyliczki, Tradycyjny z Trzebnicy, Ignaców
40 g masła
2 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
cytryna
1. Siekamy czosnek i natkę, a kiełbasę kroimy w plasterki.
2. Na patelni podgrzewamy połowę masła, wkładamy plasterki chorizo i smażymy przez minutę, wrzucamy czosnek i smażymy jeszcze poł minuty. Następnie dodajemy krewetki i smażymy przez minutę z jednej strony.
3. Wlewamy cydr, zwiększamy ogień i odparowujemy. Zmniejszamy ogień do średniego, krewetki przewracamy na drugą stronę i smażymy przez 1 minutę .
4. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, resztę masła roztopiamy i odstawiamy z ognia. Doprawiamy cytryną i podajemy z kawałkami bagietki.