Skoro już smażycie się w Hiszpanii na Costa Brava, Costa Blanca czy Costa del Sol to chyba coś jecie? Dużo się nie da, ale tapas bar z baskijskim albo asturyjskim cydrem to świetne rozwiązanie na wieczór. Tapas/pinchos i owoce morza na ogół dają z winem, ale cydr znad Zatoki Biskajskiej też się zdarzy. Pozwólcie sobie nalać, bo escanciando to piękna umiejętność. I sprawdzajcie cenniki – bywa drogo (niezauważalnie!)
Dla średnio usmażonych – wędrówka po wybrzeżu śladami sidra. Pożyteczne adresy zaczynamy od Barcelony i dalej w dół mapy.
Barcelona
Tasca el Corral
(specjalność - Chorizo al Diablo)
Barri Gòtic, Carrer de la Mercè, 17, Barcelona
Taktika Berri
Carrer de València, 169, Barcelona
Sieć Sagardi - aż 4 adresy:
Walencja
Bolseria 40, Valencia
Znowu sieć Sagardi - 2 adresy:
Marbella
Sidreria Paca
Calle Peral, 18, Marbella