Nordic and Baltic Cider Awards 2023 to druga edycja norweskiej inicjatywy cydrowej. Nie trzeba przypominać, że Norwegia to kraj nie tylko bogaty, ale też sensownie poukładany. Ropa naftowa nie zalała Norwegom mózgów i realizują swój rozwój także w tak nieoczywistych kierunkach jak przetwórstwo jabłek.
Po zeszłorocznym lokalnym konkursie cydrowym wymyślili kapitalną imprezę– konkurs wędrowny! Nordic and Baltic Cider Awards (NICA) będzie przemieszczał się śladami ogryzka nad Morzem Północnym i Bałtykiem. Co roku w innym kraju.
Coś podobnego z powodzeniem prowadzą Belgowie od lat – chociaż winnice w Belgii to egzotyka, ich Concours Mondial de Bruxelles zwiedza Europę i ma spore znaczenie w branży winiarskiej.
Na początek Norwegowie dogadali się z Łotyszami i razem odpalają cydrową fiestę w Rydze we wrześniu. Jest niepowtarzalna okazja spotkać doborowe jury z całego świata. Przewodzi legenda angielskiego cydrownictwa Tom Oliver. Od 6 do 9 września będą seminaria, spotkania, wizyty u łotewskich cydrowników.
Przy okazji można i należy zobaczyć jedno z najpiękniejszych hanzeatyckich miast – Rygę, plaże kurortu Jurmała , zjeść wyborny szary groch z boczkiem (popijamy koniecznie wytrawnym cydrem!). A w drodze powrotnej warto zahaczyć o Wilno albo plaże Mierzei Kurońskiej. Dojazd naprawdę łatwy, jakieś 10 godzin samochodem.
Macie czas na zapisy do 7 sierpnia. Koszt uczestnictwa – za 2 cydry 100 EUR +21% VAT.
Szczegóły tu https://www.celotajs.lv/en/conf/NICA