Po latach obracania się na obrzeżach WIELKIEGO ALKOHOLU cydr ma szansę na poważniejsze potraktowanie. Nasz ulubiony trunek z Avalonu zauważają już nie tylko regionalne wystawy rolnicze, bardzo ważne, ale jednak niszowe.
Po raz pierwszy w historii cydr pojawi się w alkoholowym Teatrze Wielkim! International Wine & Spirit Competition to najbardziej chyba opiniotwórczy konkurs wina i mocnego alkoholu na świecie.
Od ponad 50 lat IWSC ocenia i nagradza trunki z blisko setki krajów. Ogromne przedsięwzięcie – 30 tysięcy butelek, 250 sędziów. Wśród honorowych Przewodniczących nazwiska, które nawet laikom coś mówią: Philippine de Rothschild, Miguel Torres, Robert Mondavi i „nasz” Warren Winiarski. Taki alkoholowy Oscar - mówią Węgrzy, nasi starsi bracia w winie.
Jak się udało namówić tak nobliwe towarzystwo na dopuszczenie naszej kategorii, nie wiemy, ale popieramy każdym kubkiem smakowym. Siła rażenia IWSC jest bezdyskusyjna. Rzemieślnicy będą na pierwszym planie, więc to szansa dla polskich cydrowników. Dla nagrodzonych – całoroczna promocja w publikacjach, eventach, rekomendacjach IWSC. A bilet wstępu tańszy o połowę, niż dla winiarzy!
Czasu bardzo mało, trzeba się pospieszyć z wysyłką butelek. Zasady są proste: cydr, perry i wino owocowe, 100% soku, koncentrat wykluczony. Podkategorie od pet-nat po cydr lodowy. Bramka zamyka się 25 czerwca 2021.
Szczegóły i formularz zgłoszeniowy tutaj: https://info.iwsc.net/100-fermented-fruit-exclusive-tasting
Nie pytaj, czy warto, pytaj czy zdążysz z wysyłką!