Newsy

Świadomość cydru – teoria jest, pora na praktykę.

O teorii było sporo jesienią na Konferencji http://www.cydreo.pl/multimedia/8/ - szeroka publiczność musi systematycznie spotykać się z naturalnym cydrem. Bez sojuszników (czytaj: pieniędzy) to się nie da. Hipermarkety wykazują głębokie desinteressement (ale ujmują to inną frazą...), trochę zaczęło się dziać w społeczności piwa kraftowego, o czym zawiadamialiśmy, ale potrzeba następnych.   

Krajowa Sieci Obszarów Wiejskich może mieć niemałe zasługi dla sprawy cydrowej. Pierwsze jaskółki już widać we Wrocławiu. Dzięki wsparciu KSOW, w sobotę 30 maja ruszył comiesięczny Dolnośląski Targ Rolny. Można degustować wybitne, nagradzane sery i cydry,  nieraz opisywane w Cydreo. Kto przyjeżdża? 

 

 

Henryk Nowakowski z Trzebnicy, nestor polskich cydrowników

 

Lucyna i Sylwester Wańczykowie, słynna Wańczykówka   

  • krowie i kozie sery:  pleśniowe długo dojrzewające, kwasowo-podpuszczkowe, twarogowe 

 

Kozłonoga Gospodarstwo Kozie, specjalizacja w kozich serach:

  • świeże z ziołami, kozieradką, czosnkiem niedźwiedzim,
  • krótko dojrzewające pleśniowe,
  • dojrzewające w typie goudy,
  • kozi rebeliant pielęgnowany lokalnym piwem (czekamy na kozi ścinany cydrem:))

 

Agnieszka i Maciej Żak, Sery Strużańskie: 

  • sery owcze i krowie, świeże i dojrzewające 

 

Kozie sery "Honoraty", sery z mleka koziego: 

- świeże z ziołami, wędzone, miękkie twarogowe, solankowe