Cydrowy sezon konkursowy rozpoczęliśmy z przytupem. International Cider & Perry Competition 2019 w angielskim Muzeum Cydru zakończyło się zwycięstwem Chyliczek w bezpośrednim starciu z Anglikami. Poważna sprawa.
Cider Museum w Hereford to pępek świata dla cydrownika. Ufundowane w 1970 roku przez legendarne rodziny Bulmerów i Westonów, jest jedyną „państwową” placówką w Wlk. Brytanii poświęconą historii cydru. W XIX-wiecznej cydrowni Bulmerów muzeum gromadzi historię materialną cydrownictwa. Jest co oglądać – najstarsze zabytki pochodzą z szesnastego wieku!
Od lat ’80 Muzeum organizuje jeden z najstarszych konkursów, w tym roku z udziałem 42 cydrowników z Anglii, Walii, Francji, Niemiec, USA i Polski. Konkurs nie jest podzielony według narodowości jak np. w Bath (Brytyjczycy i reszta świata), jedynie na typy trunków. Walka idzie na ostro.
We wszystkich kategoriach wygrali jak zwykle wyspiarze, poza jedną: Gold for Speciality Cider or Perry goes to... Cydr Chyliczki Lodowy!
Czytajcie co napisało jury:
Wow! Toffee, daktyle, sherry, kawa, rodzynki, cytryny. Absolutna sensacja smaków. Brawo!
Co tu dodać… Może tylko, że klasyfikację generalną wygrał wielki Tom Oliver (za perry).
Gratulujemy i wyglądamy następnych konkursów!
Recenzję tego zacnego trunku znajdziecie tutaj: Cydr Chyliczki Lodowy