Zima przeleciała na grzanym cydrze, a już trzeba się szykowac do wiosenno-letnich konkursów w Europie.
Mieliśmy o czym pisać w 2017 roku, liczymy na nie gorszy rok 2018. Szczególnie, że zrobił się ruch w branży. Trend jest bardzo ciekawy: o ile spadł wolumen sprzedaży cydru w hektolitrach, to wzrosła wartość. Czytaj – ludzie nie chcą pić byle czego, a są skłonni zapłacić za cydr z górnej półki. Nadchodzą dobre czasy dla cydrowych rzemieślników.
Trend potwierdzają nowości w najważniejszych krajach.
W Niemczech - cydrowy zlot Apfelwein International nazywa się od tego roku CiderWorld i trwa przez dwa weekendy kwietnia od 7.04 do 15.04. https://www.cider-world.com/English.
We Francji – odbędzie się po raz pierwszy duża impreza międzynarodowa w krainie cydru, na razie bez konkursu. Termin od 7 do 9 lipca. Wstępne info: https://www.cidrexpo.com/welcome/
W Anglii – organizatorzy Bath & West Cider Competition bardzo poważnie potraktowali udział cydrowników z Polski i podali solidnie opracowane informacje po polsku; co więcej - konkurs dla zagranicznych jest bezpłatny! Konkurs od 30 maja do 2 czerwca. Na prośbę organizatorów podajemy:
Warunki konkursu
http://www.bathandwest.com/media/International-Cider-Schedule-2018-PL.pdf
Przewodnik po kategoriach
http://www.bathandwest.com/media/International-Style-Guidelines-2018-PL.pdf
Formularz zgłoszeniowy
http://www.bathandwest.com/media/Int-Cider-PL.pdf
Uwaga: w tym roku są nowe kategorie, nieco mylące. Cydr lodowy wpadł do kategorii 20, Acid Dominant Cider. W polskim tekście jest to Cydr Kwaśny (chociaż bardzo słodki :) )