Newsy

Polskie jabłka i cydr - nowe otwarcie w Ministerstwie Rolnictwa

      Kolumny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi chyba jeszcze tylu cydrowników nie widziały. Zjechali 23 października z całej Polski nie żeby narzekać, ale podyskutować nad sposobami rozruszania kulejącego rynku cydru...
CZYTAJ DALEJ

Zapraszamy na konferencję „Polskie jabłka i cydr – nowe otwarcie”

Serdecznie zapraszamy na konferencję  „Polskie jabłka i cydr – nowe otwarcie” dotyczącej rozwoju przerobu krajowych jabłek na cydr, produkty przetworzone i suplementy diety. Uczestnikami będą młodzi rolnicy/sadownicy, inwestorzy, handlowcy, producenci przetworów, suplementów diety, właściciele i szefowie lokali gastronomicznych oraz dziennikarze z redakcji związanych z wymienionymi sektorami...
CZYTAJ DALEJ

TABUN - Cydr z Otomina

Mocne wejście debiutanta z Otomina pod Gdańskiem. Uparty Michał Ponikowski dał się zauważyć Anglikom z Three Counties Cider and Perry Association. Te trzy hrabstwa to matecznik angielskiego cydrownictwa: Herefordshire, Gloucestershire i Worcestershire. Samo rolnicze stowarzyszenie Three Counties Agricultural Society ma ponad 220 lat.  Tabun wyróżniony jako jedyny spoza Wysp w swojej klasie! Stawka była mocna, a konkurencja łokieć w łokieć z Brytyjczykami...
CZYTAJ DALEJ

Apfelweinfestival 2019, Frankfurt nad Menem

Apfelweinfestival to dwa weekendy cydrowej popijawy w centrum starego Frankfurtu, na Rossmarkt. Straż miejska się nie wtrąca. Dojazd z Polski za 3 stówki, auto niepotrzebne bo wszędzie tramwaj. Od 9 do 18 sierpnia, już dziewiąty raz na średniowiecznym Końskim Targu odbywa się uroczysty Festiwal Jabola. Pewnie jak zwykle, wpadnie ze 120 tysięcy spragnionych. Jak wypić, to i zjeść... Niemcom i licznym turystom nie trzeba dwa razy powtarzać. Na straganach będzie ponad 100 różnych cydrów...
CZYTAJ DALEJ

Co się stało w starym sadzie?

Po co ratować stare sady, skoro mamy tyle nowych?  Doświadczeni szkółkarze Jankowski&Syn i cydrownicy Cydr Ignaców dobrze wiedzą. Jak się dobrze poszuka, to garnek ze złotem można znaleźć. Odporność i różnorodność to podstawa obu biznesów. Ratownicy jabłeczni już zdobyli sporo materiału genetycznego, ale ciągle im mało: „Obecnie mamy ponad 20 starych odmian zaokulizowanych w naszej szkółce. Nadają się wprost idealnie do odtworzenia jako kolekcja starych genów...
CZYTAJ DALEJ