Newsy

Apfelweinfestival 2019, Frankfurt nad Menem

Apfelweinfestival to dwa weekendy cydrowej popijawy w centrum starego Frankfurtu, na Rossmarkt. Straż miejska się nie wtrąca. Dojazd z Polski za 3 stówki, auto niepotrzebne bo wszędzie tramwaj. Od 9 do 18 sierpnia, już dziewiąty raz na średniowiecznym Końskim Targu odbywa się uroczysty Festiwal Jabola. Pewnie jak zwykle, wpadnie ze 120 tysięcy spragnionych. Jak wypić, to i zjeść... Niemcom i licznym turystom nie trzeba dwa razy powtarzać. Na straganach będzie ponad 100 różnych cydrów...
CZYTAJ DALEJ

Co się stało w starym sadzie?

Po co ratować stare sady, skoro mamy tyle nowych?  Doświadczeni szkółkarze Jankowski&Syn i cydrownicy Cydr Ignaców dobrze wiedzą. Jak się dobrze poszuka, to garnek ze złotem można znaleźć. Odporność i różnorodność to podstawa obu biznesów. Ratownicy jabłeczni już zdobyli sporo materiału genetycznego, ale ciągle im mało: „Obecnie mamy ponad 20 starych odmian zaokulizowanych w naszej szkółce. Nadają się wprost idealnie do odtworzenia jako kolekcja starych genów...
CZYTAJ DALEJ

Pogotowie ratunkowe dla starych sadów!

Dopiero co pisaliśmy o sadowniczym archiwum nad Biebrzą, a tuż pod bokiem Cydreo po cichutku wyrosło ratownictwo jabłeczne. Ekipa skądinąd znana, ale nie chwalili się wcześniej. Szkółkarze z Gąbina i cydrownicy z Ignacowa wzięli sprawy w swoje ręce. Pora najwyższa, bo szlag nas trafia, gdy słuchamy o bezrefleksyjnej  wycince kolejnych za starych jabłoni. Zeszłego lata uratowali genetyczne skarby z przedwojennego sadu. Do dziś podskakują z ekscytacji...
CZYTAJ DALEJ

Sensacja w muzeum!

Cydrowy sezon konkursowy rozpoczęliśmy z przytupem. International Cider & Perry Competition 2019 w angielskim Muzeum Cydru zakończyło się zwycięstwem Chyliczek w bezpośrednim starciu z Anglikami. Poważna sprawa.  Cider Museum w Hereford to pępek świata  dla cydrownika. Ufundowane w 1970 roku przez legendarne rodziny Bulmerów i Westonów, jest jedyną „państwową” placówką w Wlk. Brytanii poświęconą historii cydru...
CZYTAJ DALEJ

SADŹMY STARE ODMIANY JABŁEK

Stary Sad to nie tylko cydr z Chyliczek. To marzenie (ściętej głowy) każdego cydrownika. Z czego składać prawdziwy cydr, skoro stare odmiany jabłoni znikają z naszego krajobrazu? To nie tylko  dziedzictwo kulturowe, ale po prostu bezcenny surowiec. Często są to lokalne odmiany, charakterystyczne tylko dla danego obszaru, o oryginalnym, unikatowym smaku. Deserowych jabłek mamy w nadmiarze, ale grochówka i inne parchatki poszły pod piłę. Bo kwaśne, gorzkie, mało wydajne i w ogóle same kłopoty.....
CZYTAJ DALEJ