Newsy

Konkurs ENOEXPO 2020 rozstrzygnięty!

Rok olimpijski ciężki nie tylko dla sportu – odwołano najważniejsze konkursy w Anglii, gdzie nasze cydry znakomicie sobie radzą: na Royal Bath & West, Three Counties Show, w Cider Museum.  Także tłumy odwiedzające Cider World we Frankfurcie muszą poczekać na lepsze czasy. Jednak 2020 nie będzie rokiem całkiem straconym - cydrownicy nie dają o sobie zapomnieć i startują na imprezach jesiennych. Na początek Kraków. Jury ENOEXPO 2020 właśnie ogłosiło wyniki...
CZYTAJ DALEJ

Prawo cydrowe

W Krakowie jak wiadomo, najwięcej jest artystów i prawników, w tym Radosław Froń czyli znakomity galicyjski blog PARAGRAF W KIELISZKU (www.paragrafwkieliszku.pl). Korzystajmy zatem – Radosław przygotował dla cydrowników z całego kraju dwa super ważne opracowania – o procedurze rejestracji cydrowni oraz o rewolucyjnych zmianach czekających cydrowników...
CZYTAJ DALEJ

Ważne zmiany w prawie cydrowym

Czy warto robić konferencje? Niby nic z nich nie wynika, ale ściany ministerialne mają uszy i uwagi cydrowników  zgłaszane  na konferencji w Ministerstwie Rolnictwa jesienią 2019 powolutku się przedzierają. Szczególnie te o równym traktowaniu winiarzy i cydrowników – sadowników. Sama obecność rzemieślników od cydru miała znaczenie, bo w końcu urzędnicy wprowadzają rozróżnienie produkcji rzemieślniczej od  przemysłowej...
CZYTAJ DALEJ

Odmrażamy gastro z cydrem!

Odmrażanie gastronomii w pandemii to orka pod górę. Z drugiej strony przy różnych okazjach ludzie pytają gdzie można wypić prawdziwy cydr, kto serwuje dania z cydrem. W porządnych pubach zdarza się coraz częściej rasowy, wytrawny cydr na kranie, a grono wiernych klientów rośnie. Kraftowe piwo i prawdziwy cydr mają często tę samą publiczność, która szuka smaku a nie tanich procentów.  Cydreo.pl jest wśród polskich mediów jedynym poświęconym wyłącznie sprawom cydru...
CZYTAJ DALEJ

Polskie jabłka i cydr – ważniejsze wystąpienia 3

Rynek cydru w USA urósł dziesięciokrotnie w ciągu ostatnich dziesięciu lat, mimo zastoju na rynku alkoholowym i skomplikowanego prawa, innego dla każdego niemal stanu. Konsumenci są bardziej zorientowani zdrowotnie i pytają o trunki z niższą zawartością alkoholu, a jednocześnie wytwarzane metodami naturalnymi. Mimo, że cydrowa nisza szybko rośnie, wciąż stanowi zaledwie 1.6% rynku piwa...
CZYTAJ DALEJ