Newsy

Jabłko i cydr w kuchni polskiej

Zbliża się pora obfitości świeżych jabłek, więc przypominamy, że miejsce jabłka jest w kuchni! Opowieść o chłodniku jabłkowym, kaczce z jabłkami, chutneyu jabłkowym i cydrze w barze sałatkowym w Hiltonie na Florydzie zafundował nam juror kulinarny Dariusz Wójcik. Przede wszystkim jestem kucharzem, mówi o sobie ten niestrudzony edukator i animator kultury kulinarnej, obywatel świata, który wybrał sobie królewski Sandomierz na siedzibę...
CZYTAJ DALEJ

Polski cydr na IWSC 2021

Czy bilety na Wimbledon są drogie? Jedni mówią – okropnie drogie! Inni – od kogo można kupić bilet na mecz Hurkacza? A właściwie to po co Hurkacz tam jeździ? W Powsinie też jest kort. Jest chyba tylko jedna istotna różnica – za wygraną w Powsinie nikt nie płaci. My w Cydreo.pl brzydzimy się sportem zawodowym i wszystkim, co przynosi mamonę, ale jakoś mało kto podziela nasze szlachetne uczucia...
CZYTAJ DALEJ

Polski cydr na Wine & Spirit 2021

Czekaliśmy niecierpliwie na ogłoszenie wyników pierwszego konkursu cydrowego pod egidą International Wine & Spirit Competition w Londynie.  Warto było - mamy trzy medale, trzy kolory! Cydr Chyliczki trzykrotnie na pudle: Lodowa Beczka złoto, Kronselka srebro, Czarny Sad brąz. Osiągnięcie jest tym cenniejsze, że Lodowa Beczka z Chyliczek uzyskała 97 punktów na 100. Tylko jeden konkurent, zwycięzca klasyfikacji generalnej zdobył tyle...
CZYTAJ DALEJ

Przełomowy dla cydru konkurs?

Po latach obracania się na obrzeżach WIELKIEGO ALKOHOLU cydr ma szansę na poważniejsze potraktowanie. Nasz ulubiony trunek z Avalonu zauważają już nie tylko regionalne wystawy rolnicze, bardzo ważne, ale jednak niszowe. Po raz pierwszy w historii cydr pojawi się w alkoholowym Teatrze Wielkim! International Wine & Spirit Competition to najbardziej chyba opiniotwórczy konkurs wina i mocnego alkoholu na świecie. Od ponad 50 lat IWSC ocenia i nagradza trunki z blisko setki krajów...
CZYTAJ DALEJ

Polskie jabłka i cydr – nadzieja w szkółkach

Dawno, dawno temu, gdy mogliśmy się jeszcze spotykać w realu, doprowadziliśmy do spotkania czołówki polskich cydrowników z kolegami po fachu z USA. Na swobodne podróże i kolejne międzynarodowe spotkania musimy poczekać, ale apetyt na prawdziwy cydr w narodzie łatwo nie zginie. Renesans cydru naturalnego w Europie trwa mimo pandemicznych utrudnień i ciągłego festiwalu sztucznych wynalazków z wysp Tysiąca Smaków...
CZYTAJ DALEJ