Dzięki rosnącemu zniechęceniu do fast-foodów, soft-drinków na słodziku i piwa na żółci zwierzęcej korzysta ruch odnowy tradycji cydrowej w Niemczech. Lokalni dotąd producenci otworzyli się na świat, budując globalne kontakty. Apfelwein w zapyziałej wiejskiej gospodzie to przeszłość. To współczesny, naturalny napój o pełnym smaku, świetnej harmonii owoców, kwasowości i taniny, wyraz regionalnej kultury.
Wytwórcy wina z jabłek stworzyli we Frankfurcie globalny punkt wymiany doświadczeń z cydrownikami z całego świata. Miłośnicy cydru spotykają się co roku w marcu/kwietniu na Apfelwein Weltweit - kiedyś w starym ratuszu, dziś w oszałamiającym pałacu zabytkowej palmiarni. Impreza gromadzi wystawców z najdalszych zakątków cydrowego świata i tłumy miłośników jabłkowego trunku pod każdą postacią. Paradoksalnie, Niemcy więcej robią dla rozwoju światowego rynku cydru niż Anglicy.