Artykuły

Hiszpania cydrem płynąca. Część 3

Płynne Jabłko w Asturii

Cała północ Hiszpanii wytwarza cydr, ale niezaprzeczalnie centrum jest w Asturii. Dziś pije się tu  54 litry cydru na niezbyt trzeźwą głowę, wliczając w to niemowlęta i nielicznych abstynentów. To światowy rekord. Sidra z Asturii wywalczyła sobie w Brukseli PDO, a sady i wytwórnie cydru są pod ostrym nadzorem regulatora. Wokół stolicy regionu, Oviedo roi się od mniejszych i większych cydrowni oraz pijalni magicznego trunku. Tu mieszczą się wielkie hiszpańskie marki: El Gaitero, Trabanco, Guzman Riestra, lokalna konkurencja szampana. Wzgardliwie i niesłusznie zwany szampanem biedaków, o mocy ok. 4%, bąbelkowy cydr świetnie radzi sobie wśród bardziej uznanych musujących win. To orzeźwiający, pełen owocowych nut napój, dojrzewający w ogromnych beczkach z kasztanowca. Skala produkcji nie musi być wrogiem jakości, niech nie zmyli Was niska cena!

 

Sidra natural – cydr dla konesera

Galicja i Asturia mają też coś bardziej specjalnego niż szampański jabłecznik. To sidra natural, wymagający napój nie dla nowicjuszy. Różni się od wszystkiego, co piliście dotąd. Przyczyna leży w surowcu. Angielski cydr bazuje na słodko-gorzkich parchatkach. Dla aromatu i równowagi dodaje się kwaśnych odmian (także polskich). W Asturii natomiast jest na odwrót: miesza się 40% kwaśnych (ostrych) 30% średnio kwaśnych, 20 % słodko-gorzkich i zaledwie 10% słodkich. Taki sok fermentuje na dzikich drożdżach, w naturalny sposób i odznacza się wysokim poziomem kwasu octowego. Kto próbował pić czerwone bordeaux z wyższej półki, od razu po odkorkowaniu, wie co to znaczy. Niby Chateau Mouton Rotschild, a smakuje jak ocet. Zepsute wino? Doświadczeni odstawią na parę godzin, niecierpliwi wyleją złoto do zlewu. Podobnie reagują niewprawni turyści na cydrowych bezdrożach Asturii. Takiego kwasu norma nie przewiduje nigdzie na świecie i to właśnie stanowi o oryginalności hiszpańskiego naturalnego cydru. W typowych cydrach kwas octowy jest poniżej pół grama na litr. Typowy ocet – od dwóch gramów. Według definicji europejskiej PDO sidra natural ma tuż poniżej octowej granicy – półtora grama na litr. Nie zrozumiesz, jak nie spróbujesz. Dlatego tak ważne jest napowietrzenie trunku z Casa Trabanco. Sztuka nalewania to odrębna opowieść.